Witam Wszystkich rodziców dzieci sześcioletnich. Chciałabym nawiązać kontakt z rodzicami dzieci w wieku 6 lat, które przystąpiły o rok wcześniej do nauki w klasie I. Prowadzę badania, które dotyczą dojrzałości społeczno - emocjonalnej dzieci sześcioletnich. Na celu mam sprawdzenie czy Państwa pociechy są na tyle dojrzałe, by sprostać wymaganiom współczesnej szkoły i podstawie programowej. Liczę na kontakt. Pozdrawiam serdecznie.
6latekwszkole
(7 posts) (6 voices)-
Posted 8 months ago #
-
Witam ja wysłałam 5 latka do zerówki ale nie jest emocjonalnie dojrzały by od września iść do 1 klasy
Posted 5 months ago # -
Witam rodziców wszystkich przedszkolaków :) Jestem studentką III roku socjologii i pisze pracę licencjacką na temat obniżenia obowiązku szkolnego. Chciałabym poznać Państwa opinie na ten temat, dlatego zainteresowanych zapraszam do udziału w badaniu za pomocą krótkiej ankiety. Uzyskane wyniki wykorzystam wyłącznie do celów badawczych. Poniżej podaję linka:
http://www.ankietka.pl/ankieta/40789/opinia-rodzicow-na-temat-obnizenia-wieku-szkolnego.html
Dziękuję za uwagę :)
Posted 4 months ago # -
Będę się powtarzać, ale niestety przez sześciolatków moje siedmioletnie dziecko będzie poszkodowane. Mam starsze o rok, które ma normalne książki - nie dla dzidziusiów - kończy właśnie 1 klasę i umie więcej niż ja w jego wieku. czyta płynnie, zna cały alfabet, dodaje, dzieli mnoży itd. Kiedy moje młodsze skończy 1 klasę będzie umiało liczyć do 15?!
TRAGEDIA!!!!Posted 3 months ago # -
Współczuję dzieciom, którym zdarzają się rodzice z przerostem ambicji. Prócz sfery poznawczej w rozwoju dziecka nie mniej ważna jest sfera emocjonalna. Ale kto by się nią przejmował - skoro dziecko mnoży, dzieli, potęguje pierwiastkuje i co tam jeszcze... A później bije się w prasie na alarm, że nasila się agresja wśród dzieci i młodzieży. A może właśnie dlatego, że zapomniano o emocjach? Człowiek nie jest zaprogramowaną maszyną. A co do "dzidziusiów" to ich tempo rozwoju jest najszybsze w porównaniu z pozostałymi okresami rozwojowymi. Ale widać o tym "światli" rodzice wolą nie pamiętać. Mam jeszcze pytanie - czy Pani wielce wyuczone dziecko popisuje się swoją wiedzą na wszelkich imprezkach rodzinnych i przy okazji innych spotkań?
mam interesujące zadanko dla małej mądrali:
W liczbie trzycyfrowej cyfra jedności była największa z możliwych, cyfra dziesiątek była od niej trzy razy mniejsza, a cyfra setek była o trzy mniejsza od cyfry jedności. Jaka to liczba?
Dzieci trzeba uczyć konstruowania wiedzy (myślenie!),a nie jej pamięciowego przyswajania.Gorąco polecam Pani stronę dla refleksyjnych rodziców, z której sama chętnie korzystam - z pożytkiem dla mojego dziecka: www.niezbednik.strona.pl
Posted 2 months ago # -
Szanowna Pani Normalna,
ja też jestem normalna. nie wymagam od swojego dziecka więcej niż przewiduje program nauczania.
Zwróciłam tylko uwagę na to, iż starsze dziecko będzie miało dużo większy zasób wiedzy niż, to o rok młodsze. A jest to wina jedynie aktualnej reformy szkolnictwa!Posted 2 months ago # -
Jako matka cudownego malucha w wieku lat 6-ciu stwierdzam, że zabieranie dziciaczkowi całego roku, w którym może sobie jeszcze pochasać w piaskownicy jest nie do końca dobre. Dzisiejsze szkoły mają dość wysoki poziom, więc po co zrzucać na nasze maleństwa te obowiązki zbyt wcześnie?
Posted 2 months ago #
Reply
You must log in to post.